Ülkemizde sanayicinin yatırım hevesi giderek artıyor, ancak büyüklük olarak yetersiz kalan sanayi bölgelerinde genişleme çalışmaları henüz yetersiz kalıyor. Türkiye’de sanayi alanlarının payı gelişmiş ülkelerin hala çok gerisinde.
SANAYİCİNİN YATIRIM HEDEFİ ALANLARA SIĞMIYOR
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, TBMM Komisyonu’nda, “Türkiye gayri safi milli hasılası 8 bin 500 dolar olan fakir bir ülke. “Tarım tarım’ diye bağırıyoruz, çağırıyoruz da sonunda bize getirdiği para 50 milyar dolar; sanayinin getirdiği para şu anda 300 milyar dolar” sözleriyle kimi çevrelerce tepki çekse de tam da bu noktaya, sanayicinin alan yetersizliğine işaret etti.
Sanayicinin yatırım hevesi, yeni sanayi alanlarının yaratılmasını ve organize sanayi bölgelerinde genişleme çalışmalarını gündeme getirdi. Türkiye’deki sanayi alanları ve geliştirilmiş alanlar, sanayicilerin talebini karşılayamıyor. Türkiye geliştirilmiş sanayi alanları açısından gelişmiş Avrupa ülkelerinin çok gerisinde. Sanayiciler OSB’lerde 2 yıla kadar uzayan yer tahsisi süreçlerinin sadeleştirilip, sürenin kısaltılmasını istiyor. Yeni alanlar eklenmesi konusunda zaman zaman taleplerini gündeme taşıyor.
Otomotivden tekstile, makineden ambalaja pek çok sektörde artan yatırım iştahı organize sanayi bölgelerinde genişleme çalışmalarına hız verdi. Ancak, sanayi alanlarının payına bakıldığında Türkiye hala gelişmiş ülkelere göre oldukça geride kalıyor. Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında, Türkiye’den Almanya 15 kat, İtalya’da 7 kat, Fransa’da 5 kat daha fazla sanayi alanına sahip.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı Sanayi Genel Müdürlüğü ‘Türkiye’de Sanayi Sektörü ve Sanayi Alanları Kullanımı’na ilişkin bir rapor yayınladı. Buna göre, Türkiye’de sanayi alanları 278 bin 229 hektar alanı kaplarken, bu rakam ülke alanının sadece yüzde 0,36 gibi küçük bir kısmını denk geliyor. Türkiye’de sanayi alanlarının büyüklüğüne bakıldığında bu alanların yüzde 39,3’ünü OSB’lerin oluşturduğu görülüyor. OSB’lere ayrılan alan ise 109 bin 340 hektar. Bunun dışında sanayi alanlarının yüzde 7’sinin küçük sanayi sitesi, yüzde 5,6’sının endüstri bölgesi, yüzde 0,9’unun serbest bölge alanı geriye kalan yüzde 47,2’sinin ise diğer sanayi alanlarından oluştuğu dikkat çekiyor.
“ATLA DEVE BİR ŞEY DEĞİL İŞTE“
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede; Endüstri Bölgeleri Yasası’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Teklifi’nin TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’ndaki görüşmelerinde yaptığı açıklamada tam da bu konuya değindi. Büyükdede, 780 bin kilometrekare alan olduğunu, buna karşın topu topu 110 bin hektar organize sanayi bölgesi bulunduğunu belirterek “Atla deve bir şey değil işte” dedi.
“ENDÜSTRİSİ ZAYIF GRUPTA YER ALIYORUZ“
Türkiye’nin şu anda endüstrisi zayıf olan ülke grubunda yer aldığını belirten Büyükdede, “280 bin hektar sanayi, tümü; gayet komik” ifadelerini kullandı. Büyükdede Türkiye sanayisine dair şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye, gayri safi milli hasılası 8 bin 500 dolar olan bir ülke, fakir ülke veya orta büyüklükte bir ülke. Türkiye 280 bin hektar sanayi alanıyla, 8 bin 500 dolar gayri safi milli hasıla üretiyor.”
“YA BÖYLE DEVAM EDECEĞİZ YA ÇEMBERİ KIRACAĞIZ”
Türkiye’nin yüzde 30’u yani, 230 bin kilometrekaresinin tarım alanı olduğunu kaydeden Büyükdede,”Bu yüzde 30’un bize getirdiği gayri safi milli hasıla 50 milyar dolar, tümü. ‘Tarım tarım’ diye bağırıyoruz, çağırıyoruz da sonunda bize getirdiği para 50 milyar dolar; sanayinin getirdiği para şu anda 300 milyar dolar” diye konuştu. Büyükdede, milletvekili, sanayici, bürokratların artık karar vermesi gerektiğini belirterek “Ya böyle vasatlıkla devam edeceğiz kardeşim, birbirimizi yiyeceğiz ya da bu çemberi kıracağız” dedi.
Büyükdede, şu anda Tarım Bakanlığı’nda “bloke olmuş durumda” olduklarını belirterek “Bu da bizim bakanlığımız değil mi? 80-100 milyon metrekare ilave edeceğimiz alanları, üretiminde ‘Burada mera var, burada ot var, burada kök var; bilmem ne yapar’ blok… Neticede biz bu şeyle alan büyütmek imkânına sahip değiliz, felsefemizi değiştirmemiz gerekiyor” dedi.
“KEŞKE KAMUNUN ELİNDEKİ ARAZİLERİ SANAYİCİYE BEDELSİZ DAĞITABİLMİŞ OLSAYDIK”
“Keşke biz kamunun elindeki arazileri şu anda sanayiciye bedelsiz dağıtabilmiş olsaydık” diyen Büyükdede, Bulgaristan Filibe’de, Plovdiv’de 20 Euro metrekaresi, altyapısı bitmiş, dağıtım yapıldığını söyledi. Büyükdede, İtalya’nın 650 bin hektarda 31 bin dolar, Fransa’nın 922 bin hektarda 39 bin dolar, Almanya’nın 1.5 milyon hektarda 46 bin dolar gayri safi milli hasılası olduğunu belirterek “Eğri belli, bu eğriyi düzeltmek lazım. Türkiye 8 bin 500 dolarlık fakirlik sınırı içerisinde gidip gelecek, kendisini kurtarması mümkün değil” dedi.