EBRU SUNGUR – Doğada, konutlarda, iş yerinde… Yangın nerede çıkarsa çıksın her zaman çok tehlikeli… Bununla birlikte sanayi tesislerinde meydana gelen yangınlar özellikle önemli. Zira bu tesislerde üretimin çeşidine göre bulunan kimyasal maddeler, olası yangınları hem tesis hem de çevresi için çok daha riskli hale getiriyor. Yangının ardından meydana gelen maddi hasar ve iş kaybı da cabası… Bu nedenle sanayi tesislerinde yangın anında çalışanların ne yapacaklarını bilmeleri, yangınlara müdahalede de uzman ekiplerin görev almaları gerekiyor.
Bu alanda faaliyet gösteren Falckon, sanayi tesislerine hem yangın söndürme, hem eğitim ve danışmanlık, hem de sigorta hizmeti veriyor. Falckon Genel Müdürü Anıl Yamaner, yaptıkları işi şöyle anlatıyor:
Önce önlem
“Bizim odak noktamız ve tek işimiz, endüstriyel itfaiyecilik. Bütün uzmanlığımız, bilgi birikimimiz endüstriyel itfaiyecilik üzerine kurulu. Bu temelden yola çıkarak şirketlerin operasyonlarına katkı sağlamaya, değer katmaya çalışıyoruz. Faaliyet alanımız tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan sanayi kuruluşları için yangınla mücadele hizmeti, yangın eğitimi ve yangın danışmanlığını kapsayan entegre bir hizmet. Bu tesislerde çalışanların ve üretimin yangınlardan etkilenmemesi için tüm tesisi uluslararası standartlarda hazır hale getiriyor ve koruyoruz. Ulusal ve uluslararası binlerce firma çalışanının eğitimini sağlayarak, ağ yapımızı Türkiye dışına taşıdık. Toplam 250 itfaiye çalışanımız ile yangın güvenliği alanında, yangına karşı alınması gereken önlemleri tesislere ve üretim merkezlerine özel çözümlerle sağlıyoruz. Eğitimli personel, varlık yönetimi ile yangın güvenlik ekipmanlarının çalışır halde tutulması, plan ve prosedürlerin yazılması, IT altyapısı ile operasyon takibi ve sürekli raporlama, sigorta danışmanlığı, sıcak çalışma nezareti, tatbikat planlaması, tesis çalışanlarının eğitilip, tüm işletmenin bir olay anında ne yapması gerektiğini öğrenmesi de çalışma sistemimizin bir parçası.”
Verdikleri hizmetin maliyetinin yüzde 85 olarak o tesiste yangın anında görev yapacak itfaiye müfrezesinin büyüklüğü ile ilgili olduğunu belirten Anıl Yamaner, “Verilen hizmet anlaşılan sanayi kuruluşuna özel bir hizmet oluyor ve tüm yangın öncesi planlar, eğitim programları, varlık yönetim sistemi o firmaya özel ayrılmış gizli bir sunucu üzerinde saklanıyor. Birbirine çok yakın işletmeler ve OSB bölgeleri için de geliştirdiğimiz özel model ve uygulamalarımız mevcut” diyor.
Sorumluluk sigortası da bulunuyor
Anıl Yamaner, sigorta hizmetleri konusunda şu bilgileri veriyor:
“Yangın güvenliği hizmeti ile birlikte sanayi kuruluşlarına sağladığımız sigorta, yangın güvenliği için yurt dışından tasarlanmış ve Türkiye’deki muteber broker firmalar aracılığıyla sağlanmakta olan bir nevi 3. şahıs mali mesuliyet poliçesi. Ancak Türkiye’de hali hazırda bulunan ve aynı isimle anılan poliçelerden farklı olarak bu poliçenin hedefi sadece bir taşeron firmanın vereceği muhtemel hasarları kapsamaya yönelik değil. Esasen vermekte olduğumuz itfaiye hizmetinin yetersiz ya da verimsiz olması sebebiyle oluşabilecek hasarları da kapsayacak nitelikte. Olay sayısına bağlı üst limiti olmayan türde bir poliçe ve her yeni katılan müşteri yerleşkesi bu poliçeye yeni bir risk adresi olarak ekleniyor.”
Kare kodlu kontrol
Yangın ekipmanlarını kontrol edebilmek için kare kodlu bir sistem geliştirdiklerini belirten Yamaner şöyle diyor:
“Falckon Fire Commander (FFC) kare kod uygulamamız ile bakımını takip ettiğimiz ve emin olduğumuz sistemlerin gerçek bir olay anında doğru çalışıp, çalışmadığını, hazır olup, olmadığını rahatlıkla ve çok kısa bir sürede kontrol edebiliyoruz. Sayıları binlerle ifade edilecek yangın güvelik ekipman ve sistemlerinin herhangi bir olaya hazır olma durumları anlık olarak gerçek zamanlı ulaşılabilir oluyor.”