TÜBİTAK tarafından desteklenen 20 proje arasına giren Yaşar Üniversitesi Bilgi ve Teknoloji Yönetim Tasarım ve Danışmanlık Şirketi (YUTECH), KOBİ’lere yol haritası belirleyecek ‘TÜBİTAK BİGG+ KOBİ Mentor Arayüz Kuruluşu’ olmaya hak kazandı. TÜBİTAK’ın verilerine göre Türkiye’deki işletmelerin yüzde 98.8’inin KOBİ statüsünde olması dikkat çekiyor. Bu kapsamda YUTECH, programın amacı doğrultusunda 30 KOBİ’ye mentorluk desteği vererek ticari olgunluk seviyelerinin ve Ar-Ge yenilik kapasitelerinin artırılmasına katkı sağlayacak. KOBİ’ler, mentorluk hizmetiyle rekabet koşullarına uyum konusundaki farkındalıklarını artırabilecek ve değişim sürecinde karşılaştıkları sorunları daha kolay çözebilecek.
class=”medyanet-inline-adv”>
SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞİRKETLER
YUTECH ekibi proje sürecinde mentorluk hizmeti alan KOBİ’leri stratejik ve yapısal olarak yönlendirecek. KOBİ’lerin öğrenme, gelişme ve işbirliğine yatkın hale gelmeleri sağlanacak. Kısıtlı kaynaklarıyla erişemeyecekleri bilgi ve tecrübe birikimine erişimlerinin ve bilgilerin özümsenmesi sağlanan KOBİ’ler, sürdürülebilir ekonomik değer yaratan yapılara dönüşecek. Bu çalışmaların sonucunda KOBİ’lerin ciro ile mevcut pazar paylarında artış, yeni pazarlara giriş, yurtdışına satışlarında artış bekleniyor.
ÜNİVERSİTELERLE İŞBİRLİĞİ
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Levent Kandiller, “Üniversitemizin teknoloji şirketi YUTECH, iş dünyası ve girişimcilik ekosistemindeki işbirliklerinde yaptığı çalışmaları TÜBİTAK BİGG+ Arayüz Kuruluşu olarak daha etkin bir düzeye getirme fırsatını elde etti. Üniversitemiz son 6 yıldır BİGG programında uygulayıcı kuruluş veya konsorsiyum üyesi olarak Ege’de özellikle tarım ve gıda alanlarında bölgedeki tüm üniversitelerle işbirliğini tetikleyerek başarılara imza atttı” dedi.
CİRO ARTIŞINDAN AR-GE’YE
Mentorluk ve destek hizmetlerini kapsayan KOBİ Mentor Arayüzü Kuruluşu olarak YUTECH’in hedefleri hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Kandiller, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bölgemizde büyümekte olan ve KOBİ niteliğindeki özellikle yeni girişimlerin yurtdışı pazar paylarında ve cirolarında artış, yeni pazarlara giriş, Ar-Ge ve inovasyon yetkinlikleri ile Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakkı yönetimindeki beceri düzeylerinin artırılması, teknoloji olgunluk seviyelerinin yükseltilerek sürdürülebilir büyümeye ve yatırım almaya uygun yapıya kavuşmalarını sağlamak ana hedeflerimizi oluşturuyor.”