Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin lokomotif şehri Gaziantep’teki 5 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile şehir merkezi arasındaki trafik yoğunluğunu azaltması hedeflenen Gaziray Banliyö Projesi’nde sona gelindi. 2017’de başlatılan ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) desteğiyle yapılan proje, 300 binden fazla işçinin çalıştığı sanayi bölgelerini de birbirine bağlayacak.
169 ESER, 30 MİLYAR LİRA
Gaziray ve diğer projelerin toplu açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bugün Gaziantep’e sizlerle dertleşmenin, eserlerin açılış sevincini paylaşmak için geldim. Kamu tarafından yapılan 14 milyar liralık 99 eserin ve özel sektörün inşa ettiği 15 milyarlık 70 fabrikanın açılışını yapıyoruz. Toplam 30 milyar liralık 169 tesisin hayırlı olmasını diliyorum. 25.5 kilometrelik güzergâhıyla Gaziantep’in şehiriçi ulaşımına katkı sağlayacak. Gaziray’ın şehrimize kazandırılma sürecinde yaşanan sıkıntıları değdiğine inanıyorum” dedi.
class=”medyanet-inline-adv”>
BÜYÜTMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ
“Gaziantep’i bakanlıklarımızla, kurumlarımızla, belediyelerimizle birlikte geliştirmek, güzelleştirmek, büyütmek için çalışıyoruz” diyen Erdoğan, “Gaziantep’in geldiği yer birlik ve beraberliğin en somut örneğidir. Gaziantep ülkemizin sanayi ve ticaret şehirlerinden biridir. 2 yıl önce 300 fabrikayı birden açmıştık. Muhalefet gelip fabrika saymaya başlamıştı. Onu bile doğru dürüst beceremediler. Bugün de yapımı tamamlanan 70 yeni fabrikanın açılışını yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
YILBAŞINA KADAR ÜCRETSİZ
Erdoğan, açılışını yaptıkları Gaziray’ın yılbaşına kadar ücretsiz hizmet vereceğini açıkladı. Erdoğan, şöyle devam etti:
“Şimdi onunla buraya geldik. Gaziray’la buraya geldik. Gaziray’ın yer altından geçen 5 kilometrelik bölümünün üzerini büyükşehir belediyesi spor ve oyun üniteleriyle, süs havuzlarıyla, ışıklandırmasıyla, yeşil alanlarıyla çok güzel bir park olarak düzenledi. Otoparkı, bisiklet yolları ve kaldırımlarıyla 200 bin metrekareyi bulan bu güzel parkın da şehrimize hayırlı olmasını diliyorum.”
class=”medyanet-inline-adv”>
5 BİN ŞANTİYE 700 BİN ÇALIŞAN
Ülke genelinde 5 bin şantiye ve 700 bine yakın işçiyle çalıştıklarını söyleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Bugün de Gaziantep’teyiz. Gaziantep’in en değerlisi Gaziray’ı Gazianteplilerin hizmetine sunuyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Bu proje ile Gaziantep’te çok şey değişecek. Hem kentin gelişimi hızlanacak hem de trafik sıkışıklığı azalacak. 10 milyar liralık bu yatırım şehirdeki günlük hayatı kolaylaştıracak. Burası bir sanayi şehri. Bu hat sanayi bölgelerinin arasındaki ulaşımı kolaylaştıracak” diye konuştu.
‘OSB İLE SANAYİYİ BİRBİRİNE BAĞLAYACAK’
class=”medyanet-inline-adv”>
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin geleneksel endüstrilerde, emek yoğun işlerde olduğu gibi yüksek teknolojili alanlarda da artık rakip tanımadığını belirtti. Gaziantep’in tarih, kültür, tarım ve sanayi şehri olduğunu, kente her fırsatta daha fazla katkı sağlamak için çalıştıklarını anlatan Varank, bugün açılışı yapılan Gaziray’ın kenti bir ucundan diğer ucuna, OSB ile sanayiyi birbirine bağlayacağını belirterek büyük bir ihtiyacın karşılanacağını söyledi.
25.5 KİLOMETRELİK HAT
Gaziray projesi kapsamında 25.5 kilometrelik güzergâhta 2 adet hızlı tren hattı ve 2 adet banliyö hattı olmak üzere 4 hatlı elektrikli ve sinyalli demiryolu hattı inşa edildi. Projede 16 adet istasyon, toplam uzunluğu yaklaşık 5.5 kilometre olan 2 adet aç-kapa tünel, 1 adet köprü, 12 adet alt-üstgeçit, 26 adet menfez inşa edildi. Proje kapsamında oluşturulan duraklar ise şöyle: Başpınar, OSB-3, OSB-4, Düllük (Dolice), Stadyum, Beylerbeyi, Fıstıklık, Selimiye, Adliye, Topraklık, Mücahitler, Gaziantep Garı, Göllüce, Seyrantepe, Mustafa Yavuz, Taşlıca.
class=”medyanet-inline-adv”>
‘DEMİRYOLU AĞINI GÜÇLENDİRMEK GEREKİYOR’
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise “20 yıl önce çıktığımız bu yol, Abdülhamit Han’ın hicaz demiryoluna inananların oluşturduğu yoldur, bu yol Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Ya istiklâl ya ölüm’ dediği yoldur. Bu tren, bizi Türkiye yüzyılına götürsün. Bu tren bizi, mutluluğa, kardeşliğe, sağlığa götürsün” diye konuştu. Şahin, “Gazi şehrin en büyük sorunlarından bir tanesi ulaşım. Büyükşehirlerde çok büyük ulaşım yatırımları yapmak ve demiryolu ağını güçlendirmek gerekiyor. Biz işçi şehriyiz, bizim şehrimiz çalışmak zorunda. Küçük sanayi ve organize arasında çalışanımız konforla, güvenle, sağlıkla işine gidip evine huzurla döneceği bir altyapıyı inşa etmiş olduk” dedi.