EBRU SUNGUR – 26 bölgesel, 4 sektörel olmak üzere 30 federasyon, ulusal-uluslararası 300’ün üzerinde üye dernek ve 50 bini aşkın şirketi temsil eden Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), bu yıl faaliyetlerini, KOBİ’leri dünyanın içinde bulunduğu yeşil, dijital ve toplumsal dönüşüme hazırlayan projelerde yoğunlaştırdı. Bu kapsamda uluslararası ve ulusal sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşların işbirliğiyle yedi ana proje yürüten TÜRKONFED’in 2022 faaliyetlerini Başkan Süleyman Sönmez ile konuştuk.
class=”medyanet-inline-adv”>
Dünyanın içinde bulunduğu belirsizlik ortamında Türkiye’nin iki önemli avantajı olduğunu vurgulayan Süleyman Sönmez, şunları söyledi:
“Bunlar esnek, krizler karşısında bağışıklık sistemi güçlü olan iş dünyamız ile Anadolu’daki üretim gücümüz… Buradaki Anadolu konusu önemli çünkü biz yerelden ulusala ve küresele uzanan kalkınma yolunun Anadolu’dan geçtiğini düşünüyoruz. Anadolu’nun kalkınma dinamikleri ve Anadolu iş insanının rekabetçilik gücü, ortak akıl ve ortak vizyon ile birlikte krizden çıkışın anahtarını sunacağına inanıyoruz. Burada da sanayi ve hizmet sektörlerindeki girişimlerin yaklaşık yüzde 99.8’ini kapsayan, toplam istihdamın yüzde 72’sini ve toplam cironun yaklaşık yüzde 50’sini oluşturan KOBİ’lere önemli rol düşüyor. Çünkü KOBİ’lerin ekonomi içindeki payları dikkate alındığında, uzun dönemde büyümenin belirleyicisi olan verimlilik artışı kanalıyla oluşturabilecekleri etki düzeyinin de oldukça yüksek olduğunu görüyoruz.”
class=”medyanet-inline-adv”>
Haritalar, karneler hazır
Bu yaklaşımla yeni dönem rotalarını, “Dijital, Yeşil ve Toplumsal Dönüşüm” vizyonu ile daha güçlü bir şekilde Anadolu olarak belirlediklerini vurgulayan Sönmez şöyle devam etti:
“Anadolu’nun sesini, üretim gücünü, iş yapma kültürünü daha fazla ön plana çıkaracak, iş dünyasının kapasitesini geliştirecek projelere odaklanıyoruz. Bu kapsamda gerek Anadolu ziyaretlerimiz gerekse çevrim içi ortamda yaptığımız projelerle binlerce işletmeye ulaştık, ulaşmaya da devam ediyoruz. Bugüne kadar yüzlerce KOBİ’ye dijitalleşme haritası, dijitalleşme karnesi hazırladık, yeşil dönüşüm konusunda birlikte çalıştık. Teknik destekler, eğitim, mentorluk, bire bir koçluk hizmetleri verdik.”
İnovatif bakış açısı oluşmalı
Türkiye’nin Ar-Ge harcamalarının yüzde 17’sinin KOBİ’ler tarafından yapıldığını bildiren Süleyman Sönmez, “Ancak bu KOBİ’lerimizin sadece yüzde 4’ü yüksek teknolojili üretim gerçekleştiriyor. Ar-Ge ve yüksek teknolojiyi, KOBİ’lerin hayatının asli parçası haline getirecek inovatif bakış açısının ve dijital strateji geliştirme kabiliyetinin oluşması gerekiyor. KOBİ’lerimizin girişimcilik dünyasının bir parçası olmasına, yüksek katma değerli ürünler ortaya koyarak, dijitalleşme ve yeşil dönüşüm çağına uyum yeteneğinin gelişmesine katkı sunacak projelerimize devam edeceğiz” dedi.
class=”medyanet-inline-adv”>
TÜRKONFED’in KOBİ’lere yönelik süren projeleri
İşimi Yönetebiliyorum Programı: KOBİ’lere bilgi ve beceri kazandırmaya odaklanan program kapsamında bu zamana kadar finans, dijital pazarlama, e-ticaret, yönetim stratejileri ve markalaşma eğitimleri ile 4 bine yakın KOBİ’ye ulaşıldı. Eğitimlere bu yıl uluslararası ticaret ve e-ihracat konuları ile yeşil dönüşüm teması da eklendi.
Dijital Dönüşüm Merkezi: KOBİ’lerin dijital dönüşüm konusunda bilgi düzeylerinin ve farkındalıklarının artırılmasını amaçlıyor. Projede şu ana kadar 500 KOBİ’nin dijitalleşme yol haritası ve dijitalleşme karneleri hazırlanarak 150 KOBİ’ye de kapsamlı teknik desteğin yanı sıra mentorluk ve eğitimler verildi. Ayrıca 23 şehirden 125 firmaya ücretsiz bire bir koçluk hizmeti sağlandı.
class=”medyanet-inline-adv”>
Dijital Anadolu Projesi: 2018 yılında başlatılan proje ilk iki yılında dokuz ilde 3 bin KOBİ ile buluştu. Devamındaki iki yılda pandemi nedeniyle çevrim içi ortamda devam eden etkinlikleri ise 21 bin kişi takip etti. Bu yılki etkinlikler ile de 4 bin kişiye ulaşıldı, toplam sayı 28 bin kişiye çıktı.
KOBİ’ler İçin Yeşil Dönüşüm Projesi: Proje ile yeşil dönüşümün önemi ve kurumların nasıl hazırlanması gerektiği konusunda farkındalığın artırılması hedefleniyor. Yedi ilde yapılan çalıştaylara bine yakın KOBİ temsilcisi katıldı. Bu çalıştayların sonucunda “Yeşil Dönüşümde Riskler, Fırsatlar ve Beklentiler Raporu” hazırlanarak kamuoyu ile paylaşıldı.
Girişimde Kadın Gücü Projesi: Girişimci kadınların, değişen dünyaya daha hızlı ayak uydurmalarına destek olmak amacıyla hayata geçirildi. Proje kapsamında bir eğitim portalı oluşturuldu. Şu ana kadar beş ilde yapılan eğitimlerde toplam 1426 kişi ile bir araya gelindi.
İş Dünyası için Yerel Kalkınma Projesi: Bu proje; “Kent-Bölge: Bölgesel Kalkınmada Yeni Dinamikler” projesinin dördüncü fazı olarak devam ediyor. Bu yıl yedi ilde gerçekleştirilen etkinliklere 394 kişi katıldı.
class=”medyanet-inline-adv”>
İşletmelerde Dayanıklılık Projesi: Türkiye genelinde KOBİ’lerin afet bilincini artırmak, afete hazırlık ve dayanıklılıklarını güçlendirmek amacıyla 2018 yılında başlatıldı. Afet yönetimi, risk analizi ve toparlanma süreçleriyle ilgili operasyonel araçların geliştirildiği projede bu araçların uygulanması ve farkındalığın artırılmasına yönelik eğitimler gerçekleştiriliyor.