İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi ocak ayı olağan toplantısı, “Katma Değerli Üretim, Teknoloji Yoğun Sanayi ve Güçlü Bir Ekonomik Gelecek için Nitelikli, Sürdürülebilir, Ulaşılabilir Finansmanın Önemine Odaklanmak” ana gündemi ile gerçekleştirildi.
Toplantıya katılan Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı, Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, İSO’nun ve İstanbul’un ülke ekonomisindeki önemine işaret ederek, gerçekleştirdiği sunumda Türkiye ve dünya ekonomisi ile bankacılık verileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Çakar, 2022 yılındaki gelişmelerin 2021 yılının etkilerini barındırdığına dikkati çekerek, dünyada küresel ölçekte yaşanan gelişmeler hakkında bilgi verdi.
Kovid-19 salgınının ülke ekonomilerine etkilerini yorumlayan Çakar, salgın sonrası ötelenmiş yüksek talep ve tedarik zincirindeki bozulmaların bütün dünyada enflasyon olarak ortaya çıktığını söyledi.
“Ülkemizde 2022 yılını yüzde 5 beş civarında bir büyümeyle kapatıyor olacağız”
TBB Başkanı Çakar, 2021 yılının bu şekilde gelişmelerle tamamlanmasının ardından 2022 yılında Rusya-Ukrayna savaşının ortaya çıktığını hatırlatarak, savaşın getirdiği ekonomik etkilere değindi.
Bu sebeplerden dolayı tüm dünyada enflasyonun bir gerçeklik olarak ülkelerin karşısına çıktığına işaret eden Çakar, şunları kaydetti:
“Yüzde 3,1 olan enflasyon gelişmekte olan ülkelerde yüzde 7,2’ye çıktı. Biz de yılı yüzde 64 ile kapattık ancak yıl içerisinde 85’e gidip 64’e gittik. Avrupa’da şu an ortalama yüzde 7 civarında, ABD’de yüzde 6,4 civarında bir enflasyondan bahsediyoruz. Tedarik zinciri henüz düzeldi mi? Maalesef tam aslında sistemin net olarak işlediğini ve akışkan olduğunu söyleyemeyiz ama bu dönem bir önceki yıla göre dünyada genel ticaret hacminde yüzde 4,3, büyümenin yüzde 3,2 civarında gerçekleştiğine şahit olduk. Bizim ülkemizde de 2022 yılını yüzde 5 beş civarında bir büyümeyle kapatıyor olacağız.
Bizim ülkemizin geleneksel büyümesi yüzde 5 civarında. Geçen sene bu büyüme dolayısıyla hatırlayıp 1 milyon 600 bin civarında istihdam sağlandı. Borçluluk oranı tüm dünyada yükseldi ama Türkiye özelinde şunu söylemem lazım; kamu borç stoku 2021 yılında yüzde 40 küsür iken bu sene yüzde 36-37 civarında kapattık. 2022’de tüm dünyada olduğu gibi hem talep hem maliyet enflasyonun üst üste bindiği bir yıl yaşadık. Önümüzdeki süreçte tüm dünyada enflasyondaki düşüşleri göreceğiz, Türkiye’de de enflasyon düşüşünü hep beraber müşahede edeceğiz.”
2023 yılı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Çakar, “Dünya ekonomisinin bilinen nedenlerden dolayı bir önceki yıla göre kısmen küçüleceği, yüzde 2,7 civarında büyüyeceği öngörülüyor. Enflasyonun yüzde 4,4 civarında şekilleneceği, bizim ülkemize gelince otoritenin öngördüğü büyüme yüzde 5. Enflasyon en son strateji belgesinde yüzde 24 civarında öngörüldü. Bu dünya koşullarına bağlı olarak şekillenecektir ama ben de enflasyonun bugünkü olan 64 seviyesinden çok ciddi anlamda düşeceğini öngörüyorum ve öyle olacağı kanaatindeyim.” ifadelerini kullandı.
“2022 yılında gerçek veya tüzel kişilere 2,6 trilyon TL kredi kullandırdık”
Bankacılık sektörünün temel verileri hakkında İSO üyelerine bilgi veren Çakar, Türk bankacılık sektöründeki toplam özkaynağın 1,6 trilyon TL olduğunu söyledi.
Alpaslan Çakar, şu bilgileri verdi:
“2022 yılında gerçek veya tüzel kişilere 2,6 trilyon TL kredi kullandırdık. Bunun ticari işletmeleri ilgilendiren boyutu da 2,1 trilyon TL. Ticari firmalara, reel sektöre TL cinsinden kullandırılmış olan kredi 1,7 trilyon TL. TL ticari kredilerdeki artış yüzde 93. Büyük işletmelere verdiğimiz kredi artışı yüzde 85, KOBİ’lere verilen kredilerin artışı yüzde 104 civarında. 2022 yılı KOBİ yılı denebilir, KOBİ’lere en çok kredi kullandırdığımız yıl oldu. Enflasyon oranının yüzde 64 olduğu dikkate alındığında, özellikle KOBİ’lere enflasyonun üzerinde bir kredilendirme söz konusudur. Bunu somut olarak ortaya koyuyoruz. 2022 yılında ciddi bir kredilendirme söz konusu oldu.”
Çakar, İstanbul ili özeline de değinerek, “TL kredilerin yüzde 39’u, yabancı kredilerin yüzde 81’i, toplam kullandırılmış kredilerin 53’ü İstanbul’da.” dedi.
Bundan sonra yapılacak çalışmalar hakkında bilgi veren Çakar, bankacılık sektörü olarak ülkenin büyümesinden beslenip, büyümeye de katkı verdiklerini söyledi.
Çakar, bankacılık sektörünün ülkenin büyümesini finanse edecek güçte olduğunun altını çizerek, bundan böyle de paydaşlarına katkı vermeye devam edeceklerini dile getirdi.