PAL yöneticilerinin de katılımıyla Ankara’da bir grup gazeteciyle yaptığı sohbet toplantısında konuşan Süel, Türkiye’de dijitalleşmenin KOBİ’lerin performansını nasıl etkilediğini belirlemek ve Onikinci Kalkınma Planına katkı sunmak üzere Türkiye’de KOBİ’lerin Dijitalleşme Eğilimleri Raporu’nu hazırladıklarını söyledi. Araştırma sürecinde farklı coğrafyalarda KOBİ’lerin dijitalleşmesine yönelik politika ve programları incelediklerini anlatan Süel, “Örneğin Güney Kore hükümeti Kovid-19 krizinin başında KOBİ’lerin dijitalleşmesine yönelik bir süreç başlattı. KOBİ’lerin 3 bin Euro’ya kadar olan dijital hizmet masraflarının yüzde 90’ının destek kapsamında karşılanması planlandı. Benzer teşvikler ülkemizde de uygulanabilir” dedi.
EĞİTİM DESTEĞİ
KOBİ’lere destek olmak için büyük çaba gösterdiklerini ifade eden Süel, “Geçtiğimiz yıl Vodafone Business KOBİ Eğitim Platformu’nu hayata geçirdik. Bu platformda e-ticaretten dijital tarıma, e-ihracattan dijital pazarlamaya kadar birçok başlıkta KOBİ’lerin ihtiyaç duyduğu eğitimleri ücretsiz olarak sağladık. 1 yıl içinde bu platformdan yararlanan müşteri sayımız 165 bin kişiyi aştı. Yakın zamanda ise özellikle bulut bilişim alanında ihtiyaçlarına hızlı ve pratik şekilde ulaşmalarını sağlayacak bir pazaryeri oluşturduk. KOBİ’lerin dijitalleşme performansının artması yoluyla elde edilen verimlilik artışı, Türkiye ekonomisini yüzde 4 büyütecek bir etkiye sahip. Bu etkiyi ortaya çıkarmakta yüksek hızlı genişbant erişimi, bulut bilişim uygulamalarının kullanımının yaygınlaşması gibi unsurlar kritik rol oynuyor. Hızla dönüşen küresel iktisadi dengeler, tedarik zincirleri başta olmak üzere ortaya çıkan yeni riskler üretim alanında verimliliğin ve kaynak etkinliğinin önemini daha görünür kıldı. Bu alanlarda fark yaratmanın yolu ise artık dijitalleşmeden geçiyor” dedi.
class=”medyanet-inline-adv”>
Gazetecilerin fiberde ortak altyapıya ilişkin bir sorusu üzerine Süel, bunun şart olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Evinizin önünün 3 kere kazılması hoşunuza gider mi ya da size yakın bir baz istasyonunda 3 anteni, 3 kuleyi birlikte görmek ister misiniz? Bu başta çevre kirliliği. Bizim en başından beri söylediğimiz altyapıda değil üst yapıda rekabet edelim. Altyapı yatırımlarını beraber yapalım. Sonrasında rekabet edelim. Bunun için eş güdümlü yatırım stratejisi şart. Çok oyunculu bir platform gerçekleşmesini düşünüyoruz. O yüzden Sayın Cumhurbaşkanının 2 sene önce söylediği fiber ortak altyapı şirketi kurulmasını destekliyoruz. Mobilde de diğer operatörlerle beraber mümkün olduğu kadar altyapı paylaşımı gerçekleştiriyoruz.”