İslami finansman sistemi, ortaklık sözleşmeleri gibi finansman çözümleri sunarak iş fırsatlarını artırmaktadır ki bankalar sadece finansal yatırımcılar değil, aynı zamanda küçük ve orta ölçekli işletmelerin başarısında da kazanılmış bir çıkara sahiptir.
Middle East Business Intelligence sitesinin haberine göre, küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ’ler) bugün finansal ürünlere, hizmetlere, ortaklara ve iş arkadaşlarına ihtiyaç duyuyor. Böylece işlerini büyütmek, dijitalleşme yolculuklarını hızlandırmak, yeni pazarlara girmelerine yardımcı olmak ve pazardaki rekabet güçlerini artıran yeniliklere erişmelerini sağlayabilirler.
Ancak yeni işletmeler finansmana erişimde sorun yaşıyor . Çünkü riskten kaçınan bankalar, finansal geçmişi olmayan ve sınırlı fiziksel varlığa sahip şirketlere borç vermek konusunda isteksiz. Buda, şirketler tarafından çok ihtiyaç duyulan sermaye harcamaları için finansman eksikliğine yol açıyor.
Bu arada bilgi konusunda bir dengesizlik bulunmakta olup kredi veren genellikle işlemin ayrıntılarını kredi alandan daha iyi anlar ve KOBİ’ler için bilgi altyapısının olmaması, sorunu daha da kötüleştirir.
Sonuç olarak, birçok küçük ve orta ölçekli şirket, önemli ücretler veya maliyetlerle finansman veya teminat sağlarlar buda onların büyümelerini engeller.
Bazen İslami finansman siteminin -gerçek ekonomiyle net bağlantıları olan varlığa dayalı bir sistem – finansman arayan KOBİ’ler için bir çözüm sunabileceği bazen gözden kaçırılıyor.
İslami finans hizmetlerine talepler artıyor
İslami finansman, ortaklık anlaşmaları gibi finansman çözümleri sunarak iş fırsatlarını artırır. İslami bankacılık modelinin temeli, riskin banka ile müşteri arasında paylaşıldığı kâr paylaşımı ilkesine dayanmaktadır. Bu sadece ticari kredi çekene fayda sağlamakla kalmaz aksine, bu finansal aracılık sistemi, gelir ve servetin daha adil bir şekilde dağıtılmasına yardımcı olur.
İslami bankalarla iş yapmanın güçlü ahlaki boyutları ve adab kuralları , arzu edilen sosyal yatırımları, daha iyi bireysel ve kurumsal davranışları teşvik etmede önemli rol oynar.
Ancak, geleneksel bankacılıkta olduğu gibi, birçok KOBİ’nin büyüklüğü mevcut ürün yelpazesini sınırlayabilir. İslami bankalar, bu sektöre kısa vadeli varlığa dayalı olanaklar sağlamayı tercih ediyor. Çünkü iş sürekliliği sorunları ve daha küçük işletmelere kredi vermede daha yüksek risk olduğunu düşünüyorlar. Uzun vadeli İslami finansman, genellikle yalnızca güçlü finansal ve ticari yeteneklere sahip orta ölçekli şirketler tarafından kullanılabilir.
İslami ürünler açısından, küçük ve orta ölçekli şirketler mevduat, tasarruf ve cari hesap tekliflerinden yararlanabilirler. Bazen geleneksel bankalardan alınması zor olabilir.