Gösterilen güçlü performansla hedef ekim ayında yeniden revize edilip 50 milyon turist, 44 milyar dolar turizm geliri olarak ilan edilmişti. ‘Geleceğin Turizmi Turizmin Geleceği’ ana teması ile Antalya’da dün başlayan Uluslararası 12’nci Resort Turizm Kongresi’nin açılığında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “2022 yılı sona erdiğinde bu rakamları da geçtiğimizi hep birlikte göreceğiz” dedi.
RAKİPLER GERİDE KALDI
Türkiye’nin pandemi sürecini çok iyi yönettiğini ve rakiplerine fark attığını ifade eden Bakan Ersoy, “Ziyaretçi sayısında 2019 ile 2022 yıllarının ilk 7 aylık dönemine baktığımızda İtalya yüzde 29, İspanya yüzde 18 ve Yunanistan yüzde 12 geride. Biz bu farkı yüzde 7’ye indirdik. Gelirde ise İtalya yüzde 13, İspanya yüzde 6, Yunanistan yüzde 4 geride. Biz 2019’a oranla yüzde 14 artış gösterdik. Yılsonunda ziyaretçi sayısında 2019’la farkı neredeyse kapatmış olacağız. Gelirlerde ise 2019’un çok üzerinde bir artış yakalayacağız. Türkiye olarak artık süper ligdeyiz. Bu işi en üst seviyede yapan ülkeleri rakip olarak görüyoruz ve hedeflerimize uygun bir şekilde ilerliyoruz.”
TANITIM YOĞUNLUĞU
Türkiye’nin turizmde ürün ve pazar çeşitliliği ile başarıya ulaştığını vurgulayan Bakan Ersoy, “Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı ile dünyanın açık ara en yoğun ve etkili reklam ve PR çalışması yapan ülkesiyiz. 2022’de 200 ülkede tanıtım yaparak 16.7 milyar gösterime ulaştık” dedi. Sürdürülebilir turizm çalışmalarına da dikkat çeken Bakan Ersoy, Güvenli Turizm Sertifikasyon programının artık Güvenli ve Sürdürülebilir Turizm Sertifikasyonu olarak uygulanacağını belirterek, tüm turizm tesislerinin buna uyumlu hareket etme çağrısı yaptı.
AKTOB Başkanı Erkan Yağcı (solda), Bakan Mehmet Nuri Ersoy’a hediye takdim etti.
ANTALYA 20 MİLYONA DOĞRU
Kongreyi düzenleyen Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği’nin (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, Antalya’nın yıl genelinde 13.5 milyon turiste ulaşacağını öngördüklerini, 20 milyon hedefine doğru ilerlediklerini söyledi. Yağcı, Türkiye’nin 2022 yılında, 2019 yılı sayılarını aşan tek Akdeniz ülkesi olduğunu da vurguladı.
SÜRDÜRÜLEBİLİR FİNANSMAN TURİZME DESTEK OLABİLİR
Kongrenin 11 yıldır destekçisi olan DenizBank’ın Genel Müdürü Hakan Ateş, dünya ve Türkiye ekonomileri ile turizm sektörüne yönelik değerlendirmeler yaptı. Turizm ekonomisinin gelecek 10 yılda küresel ekonomiden çok daha hızlı, yıllık yüzde 5.8 büyüyerek 14.6 trilyon dolara ulaşacağının öngörüldüğünü anlatan Ateş, “Türkiye’nin dünyanın en büyük turizm merkezlerinden birisi olmanın avantajını hissediyor. Turizm, 45 milyar dolarlık bir gelire göz kırpıyor ve dış açığın azaltılmasında önemli bir döviz girişi sağlıyor” dedi.
TÜRKIYE’NİN PETROLÜ
Turizmde güçlü ülkelerin halen toparlanmaya çalışırken, Türkiye’nin salgın öncesine göre istihdam katkısını artıran öncü ülke olduğunu vurgulayan Ateş, şunları söyledi: “Turist sayısında salgın dönemine göre dünya ortalaması yüzde 28 gerideyken, Türkiye ise salgın öncesi rakamlarını yakalayan ilk ülke oldu. Turizm Türkiye’nin petrolü, içinden geçtiğimiz her dönem turizmin ne kadar önemli olduğunu bize tekrar hatırlatıyor ancak turizm yatırımlarımız önceki dönemlere göre azalmış durumda. Fiyat rekabetinde öndeyiz ancak insan kaynağı, BT ve sürdürülebilirlik alanlarına daha fazla odaklanılması gerekiyor.
YÜZDE 17 PAY
Sürdürülebilir turizm için finansman kaynaklarına dikkat çeken Ateş, “Sürdürülebilir finansman piyasasının 2025 yılına kadar 15 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Yıllık sürdürülebilir tahvil ihracı 1.8 trilyon dolara ulaştı. Finansmanın daraldığı bu dönemde sürdürülebilir finansman kaynakları turizme destek olabilir” dedi. Turizm sektörünün finansmanında DenizBank’ın rolünün de büyük olduğunu vurgulayan Ateş, “Yüzde 17 turizm kredisi payı ile lider bankayız. Sadece büyük firmalar değil, KOBİ’lere, küçük otel, restoran, işletmeler tedarikçilere destek oluyoruz” diye konuştu.